Vind een trouwfotograaf in 5 stappen

evivandenoever

22 juli 2018

Geen reacties

Home Blogs

Vind een fotograaf in 5 stappen

Vind een fotograaf in 5 stappen

Je to-dolijst voor de bruiloft is lang. Belangrijke dingen als de datum, locatie, uitnodigingen, ceremonie en natuurlijk dé jurk. Maar vergeet ook de fotograaf niet. Het is nu nog moeilijk voor te stellen, maar het nagenieten is minstens net zo leuk als de voorpret. Én belangrijk, want deze dag doe je nooit meer over. Het aanbod is groot en diffuus. Wat betreft de prijsklasse, stijl, ervaring, traditioneel of juist wat meer experimenteel. Een huwelijksfotograaf vinden is op zich niet moeilijk, maar hoe vind je er een die écht bij jullie past?

Stap 1: bepaal samen wat jullie echt belangrijk vinden

Ga samen zitten en laat je wensen de vrije loop. Laat het kostenplaatje en eventuele eerdere ervaringen met andere (bruids)fotografen los. Wat vinden jullie écht belangrijk? Kom tot maximaal vijf criteria om het overzichtelijk te houden. Zo dwing je jezelf ook om keuzes te maken. Wij kwamen zelf tot 3 punten:

  • Een lokale fotograaf die de omgeving kent, de leuke plekken weet te vinden en ervaring heeft met de lichtinval;
  • Focus op spontane foto’s en dus geen geposeerde fotoshoot;
  • Niet alleen foto’s van ons als bruidspaar, maar ook van onze gasten.

 

Stap 2: laat de ideale fotograaf júllie vinden

Natuurlijk kun je rondvragen en uren rondstruinen op het internet, maar je kunt er ook voor zorgen dat de juiste fotograaf júllie vindt in plaats van andersom. Gebruik daarvoor de kracht van sociale media, bijvoorbeeld via Instagram. Zorg voor de juiste hashtags (denk daarbij aan jullie criteria) en een openbaar account. Zo plaatsen wij een oproep op Instagram met de plek van ons huwelijk gekoppeld als locatie met een aantal hashtags. We ontvingen binnen één dag een tiental reacties.

 

Stap 3: bekijk en categoriseer

Het voordeel van Instagram dat een beetje fotograaf het natuurlijk gebruikt voor het etaleren van zijn of haar portfolio. Houd jullie criteria in het achterhoofd en bekijk de foto’s op de Instagramaccounts en eventueel de websites. Verdeel de reacties op basis van de portfolio’s in drie categorieën: voldoet, voldoet deels en voldoet niet.

 

Stap 4: benader en selecteer

Begin met het lijstje ‘voldoet’ en benader de fotografen één op één. Dat kan via e-mail, maar ook telefonisch. Vergeet in ieder geval niet te vertellen op basis van welke criteria jullie bij de fotograaf zijn uitgekomen zodat hij of zij weet wat jullie belangrijk vinden. Vraag naar de beschikbaarheid op jullie trouwdag en of ze een prijsopgave willen doen. Hebben jullie een specifiek budget voor de fotografie? Houd dat nog even voor je en laat je verrassen door de reacties. Wij contacteerden 5 fotografen en kregen 4 reacties terug. Twee prijsopgaven waren standaard en sloten niet helemaal aan op ons verzoek. De andere twee kwamen met een persoonlijke reactie op maat. Het portfolio en de prijs gaven uiteindelijk de doorslag. Geen match? Herhaal deze actie dan voor de zekerheid nog met de categorie ‘voldoet deels’.

 

Stap 5: maak duidelijke afspraken

Zijn jullie eruit? Fijn! Zorg ervoor dat jullie alle afspraken (prijs, datum, locatie(s), duur, aantal foto’s, bewerking, rechten, wel of niet bruikbaar voor portfolio van de fotograaf, annulerings- en aanbetalingskosten en -termijnen) op papier vastleggen. Wij vonden het heel fijn om onze fotograaf voorafgaand nog even live te ontmoeten om alles door te spreken. Alles geregeld? Laat de grote dag maar komen!

Een huwelijksfotograaf in 5 stappen
Een huwelijksfotograaf in 5 stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *