Een persoonlijke ceremonie op 4 manieren

evivandenoever

05 augustus 2018

1 reactie

Home Blogs

Een persoonlijke ceremonie op 4 manieren

Een persoonlijke ceremonie op 4 manieren

Als er één dag in jullie leven is waarop jullie het middelpunt vormen, dan is het wel jullie trouwdag. Alles is helemaal naar eigen wens georganiseerd, al dan niet vastgelegd in een strikt draaiboek. Het is dan best wel gek om de huwelijksceremonie, hét belangrijkste moment van de dag, aan het lot over te laten als het aankomt op eigen inbreng. In dit blog geef ik tips voor een persoonlijke ceremonie.

1. Huwelijksgeloften

 

Oké, het is misschien een beetje eng, maar met het afleggen van geloften aan elkaar maak je de ceremonie meteen superpersoonlijk en creëer je een intieme setting. Huwelijksgeloften zijn er in allerlei soorten en maten, meestal vlak voorafgaand aan het jawoord. Je hoeft echt geen tien minuten vol te praten. En spiekbriefjes zijn zeker toegestaan. Liever niet alle ogen op je gericht? Blijf zitten tijdens het voordragen van de geloften. Of kies een wat minder ‘beladen’ moment, bijvoorbeeld na het jawoord. Wat je in hemelsnaam moet vertellen? Houd het simpel! Vertel bijvoorbeeld wat je zo leuk vindt aan elkaar. Grappige anekdotes doen het altijd goed. Uiteraard blijven de geloftes tot het moment van de ceremonie geheim voor elkaar, maar het is wel verstandig om de lengte even met elkaar af te stemmen. Houd zakdoekjes in de aanslag!

 

2. Door de ogen van jullie gasten

 

De trouwambtenaar zal ongetwijfeld meer willen weten over ‘jullie verhaal’ om dit te kunnen gebruiken tijdens de ceremonie. Hoe jullie elkaar hebben leren kennen en wat jullie hobby’s zijn. Dit zijn verhalen die veel van jullie gasten mogelijk al kennen. Draai het eens om en vraag de (zelfstandig) trouwambtenaar wat meer research te doen onder jullie naaste familie en beste vrienden. Hoe omschrijven ze jullie als koppel? Waarom passen jullie zo goed bij elkaar? Wat is nou typisch jullie? Wat zijn jullie beste (en minder goede) eigenschappen? Ook het voorleggen van dilemma’s kan een creatieve manier zijn om leuke verhalen boven tafel te krijgen. Kennen ze jullie écht wel zo goed als ze zelf denken? Laat je verrassen tijdens de persoonlijke ceremonie!

 

3. Laat gasten iets vertellen

 

Hoeveel moeite een ‘onbekende’ ook doet, een verhaal verteld door iemand die dichtbij jullie staat zal altijd veel persoonlijker zijn. Denk daarbij aan één van de ouders, een broer of zus, beste vriend(in) of een van de getuigen. Ook dit kan heel spannend zijn, maar ook hierbij geldt: doe het op een manier waarbij iedereen zich prettig voelt. Is de beoogde speecher niet helemaal comfortabel met spreken in het openbaar? Laat hem of haar het verhaal op papier zetten en vraag de (zelfstandig) trouwambtenaar om dit voor te dragen tijdens de ceremonie. Belangrijk is hoe dan ook om de duur en de inhoud vooraf goed af te stemmen met de trouwambtenaar zodat hij/zij de ceremonie tot een goed geheel kan maken.

 

4. Eigen trouwambtenaar voor één dag

 

Hebben jullie iemand in jullie midden die niet bang is om voor groepen te spreken? Steeds meer gemeenten bieden de mogelijkheid om een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag te benoemen. Dat betekent dat hij of zij jullie huwelijk dan officieel kan voltrekken. Een trouwambtenaar voor één dag vraagt wel wat voorbereiding. Zo moet de trouwambtenaar in spe een Verklaring omtrent gedrag (VOG) kunnen overleggen en naar de rechtbank voor een officiële beëdiging. Dit laatste wordt via de betreffende gemeente geregeld. Houd hierbij wel rekening met de extra kosten. Hoewel een ceremonie geleid door een eendagsbabs ongetwijfeld heel persoonlijk zal worden, wil dat nog niet zeggen dat hij of zij geen extra ondersteuning kan gebruiken bij het schrijven van een goede speech en het voltrekken van een wettelijk huwelijk. Een ceremoniespreker met ervaring als trouwambtenaar kan daarbij helpen.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *