Tips voor het betrekken van jullie gasten

evivandenoever

19 augustus 2018

6 reacties

Home Blogs

Tips voor het betrekken van jullie gasten

Tips voor het betrekken van jullie gasten

Waarom jullie gaan trouwen? Ieder heeft zo zo’n redenen, maar in de meeste gevallen is het ook omdat jullie de liefde en het samenzijn willen vieren met familie en vrienden. Jullie trouwdag is immers niet compleet zonder hen. Kies ervoor om jullie gasten ook (of juíst) bij de huwelijksceremonie te betrekken. Ik zet in dit blog een paar ideeën op een rijtje.

1. Betrek kinderen bij de ceremonie

 

Hebben jullie zelf kinderen of zijn er andere kinderen bij de ceremonie aanwezig die jullie graag willen betrekken? Er zijn volop mogelijkheden om dat te doen. Zo kunnen jullie vragen of de trouwambtenaar een extra kinderakte (ook wel schaduwakte genoemd) wil maken. Dit is een papier zonder wettelijke waarde die de kinderen ook kunnen ‘tekenen’ vlak nadat de echte aktes zijn ondertekend. Of maak een spetterende entree samen met de kinderen. Zijn jullie van plan om ook ringen te wisselen? Dan kunnen jullie ervoor kiezen ook een sieraad, zoals een ring, armband of horloge, met de kinderen uit te wisselen. Zo trouwen jullie niet alleen als stel, maar ook een beetje als gezin.

 

2. Laat de ringen opwarmen

 

In Nederland is het nog niet zo bekend, maar in het buitenland is de ring warming wel een ‘dingetje’ tijdens huwelijksceremonies. Het betekent dat de ringen tijdens de ceremonie worden doorgegeven zodat iedereen ze alvast kan opwarmen en een gelukwens kan meegeven. Nadat de ringen door de handen van alle gasten zijn gegaan, kunnen jullie ze aan elkaars vinger schuiven. Ook handig dat iedereen dan meteen de mogelijkheid heeft gekregen om de trouwringen eens goed van dichtbij te bekijken!

 

3. Iets (laten) vertellen over jullie getuigen

 

Jullie getuigen, ook al zo’n belangrijk onderdeel van de huwelijksceremonie. Zonder hen gaat het feest namelijk niet door! Ongetwijfeld hebben jullie goede redenen waarom jullie iemand als getuige hebben gevraagd. Vertel dit verhaal dan ook tijdens de ceremonie of vraag de trouwambtenaar om daar wat uitgebreider bij stil te staan. Waarom is deze persoon belangrijk voor jou en vertel waarom je zoveel waarde hecht aan het feit dat hij/zij vandaag deze taak op zich wil nemen. Natuurlijk doen grappige anekdotes het ook altijd goed.

 

4. Laat gasten input leveren voor de speech

 

Jullie naaste familie en beste vrienden zijn een schat aan informatie over jullie als koppel. Betrek hen dan ook bij de voorbereidingen en laat de (zelfstandig) trouwambtenaar met hen contact opnemen. Op die manier kunnen jullie gasten ook een bijdrage leveren zonder tijdens de ceremonie al te veel in de belangstelling te staan. Bijkomend voordeel: een deel van de ceremonie zal daardoor ook voor jullie een verrassing zijn!

 

Benoem mensen die er niet bij zijn

 

Helaas kan het ook zo zijn dat er belangrijke mensen uit jullie leven niet bij de huwelijksceremonie aanwezig kunnen zijn. Bijvoorbeeld omdat zij in het buitenland verblijven, niet mobiel genoeg of overleden zijn. Het kan goed zijn om daar tijdens de ceremonie ook bij stil te staan of aandacht voor te vragen. Dat kan subtiel, door het branden van een kaars, het plaatsen van een foto of het benoemen van de naam van de overledene. En voor personen op afstand: wellicht kunnen zij middels een videoverbinding toch nog meegenieten van de ceremonie of  via de trouwambtenaar een bijdrage leveren aan de speech.

6 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *