De huwelijksceremonie: alles wat je erover wilt weten

evivandenoever

20 oktober 2019

Geen reacties

Home Blogs

Huwelijksceremonie: alles wat je erover wilt weten

Huwelijksceremonie: alles wat je erover wilt weten

Of je nou veel, een paar of misschien nog helemaal geen trouwerijen hebt bijgewoond: op het moment dat je zelf gaat trouwen dan wil je graag precies weten hoe de huwelijksceremonie in z’n werk gaat. Wat moet je regelen? Op welke termijn? En wat voor keuzes en mogelijkheden heb je? In dit blog zet ik de belangrijkste zaken op een rij.

1. Voorbereiding van de ceremonie

Het aanzoek is gedaan of jullie hebben samen besloten dat het tijd is voor een huwelijk. Waar begin je? En vooral: wanneer? De datum en de locatie zijn de belangrijkste parameters. Zeker wanneer jullie op een vrijdag of zaterdag in mei, juni of september willen trouwen, is het voor populaire trouwlocaties noodzakelijk om twaalf tot negen maanden van tevoren actie te ondernemen. Voor wat betreft de locatie van de huwelijksceremonie zijn er in de meeste gemeenten in principe drie mogelijkheden:

 • Een gemeentelijke trouwlocatie (stadhuis, gemeentehuis, andere locaties in eigendom van de gemeente);
 • Een door de gemeente aangewezen trouwlocatie (horecagelegenheden, bijzondere locaties in beheer van een stichting of particulier waar vaker huwelijken plaatsvinden);
 • Een eigen locatie, bijvoorbeeld in je eigen huis of tuin. Let op: als dit in jouw gemeente mogelijk is, dan moet de locatie wel aan een aantal eisen voldoen op het gebied van veiligheid en toegankelijkheid.

De mogelijkheden en kosten kunnen per gemeente en per locatie flink verschillen, dus vraag dit altijd even na. Willen jullie per se trouwen op een bijzondere (eigen) locatie en wil of kan de gemeente hier niet aan meewerken? Overweeg dan om een zelfstandig trouwambtenaar in de arm te nemen voor een ceremonieel huwelijk op jullie droomlocatie. Het wettelijk huwelijk kunnen jullie vervolgens op een andere moment, bijvoorbeeld op een maandagochtend, kosteloos bij de gemeente regelen.

1.5 Voorgenomen huwelijk

Zodra jullie de datum en locatie hebben vastliggen, dan is het tijd voor een zogenoemde melding voorgenomen huwelijk (voorheen: ondertrouw) bij de gemeente. Dit kan voortaan via internet, hoewel de vervolgprocedure per gemeente verschillend is. Op het moment van de melding moeten jullie in ieder geval de volgende zaken weten:

 • Trouwdatum en tijdstip ceremonie
 • Trouwlocatie
 • Getuigen (minimaal 1, maximaal 2 per persoon)
 • Een trouwambtenaar van de gemeente of een eigen trouwambtenaar?
  • In de meeste gemeenten kun je een voorkeur uitspreken voor één van de trouwambtenaren die verbonden zijn aan de gemeente;
  • In het geval van een eigen trouwambtenaar: is diegene al beëdigd en/of actief in een andere gemeente? Zo ja, dan moet de beoogde eigen trouwambtenaar een aantal documenten zoals een proces verbaal van de rechtbank en een benoemingsbesluit overleggen. Zo nee, vraag dan of het mogelijk is om een trouwambtenaar voor één dag te benoemen. Hier zijn vaak extra kosten aan verbonden.

Een aantal weken voorafgaand aan de ceremonie zal de trouwambtenaar contact met jullie opnemen om de ceremonie voor te bespreken. Zorg dat jullie voorafgaand een goed beeld hebben van hoe jullie de ceremonie willen invullen.

2. Wettelijke vereisten tijdens de ceremonie

Wat ‘moet’ er nou allemaal tijdens een wettelijke huwelijksceremonie? Waarschijnlijk veel minder dan je denkt! Er zijn slechts drie belangrijke onderdelen:

 • Aanwezigheid van getuigen (minimaal 1, maximaal 2 per persoon);
 • Een jawoord (ja of ja ik wil, andere varianten zijn niet toegestaan);
  • Geen huwelijk maar een geregistreerd partnerschap? Dan is het jawoord niet verplicht, maar optioneel;
 • Het tekenen van de aktes door jullie, jullie getuigen en de trouwambtenaar.

Andere zaken zoals trouwgeloften, ringen, trouwboekje en gebruiken zoals waar de bruid  of bruidegom zit zijn allemaal naar eigen inzicht in te vullen. Bespreek jullie wensen en voorkeuren met de trouwambtenaar tijdens het voorgesprek.

3. Personaliseren huwelijksceremonie

Naast de wettelijke vereisten is er nog meer dan genoeg ruimte over om de ceremonie te personaliseren en met de opbouw te spelen. Het is uiteraard wel belangrijk om dit alles met de trouwambtenaar af te stemmen, hij of zij is immers de regisseur van de ceremonie. Een aantal zaken waaraan je kunt denken om de ceremonie een persoonlijke touch te geven:

 • Muziek: een gemiddelde huwelijksceremonie duurt ongeveer een halfuur en ik raad bruidsparen aan om maximaal drie nummers te kiezen voor tijdens de ceremonie; aan het begin, tijdens het tekenen en op het einde. Kies jullie favoriete muziek uit of overweeg livemuziek.
 • Huwelijksgeloften: het is misschien een beetje eng, maar het maakt de huwelijksceremonie meteen heel persoonlijk en intiem. Je hoeft ze niet per se uit je hoofd te doen, je kunt het ook voorlezen of ze opschrijven en aan de trouwambtenaar vragen om ze tijdens de ceremonie namens jullie voor te dragen.
 • Speech door gast(en): laat één of meerdere belangrijke mensen een korte speech houden tijdens de ceremonie. Natuurlijk kan dit ook op een ander moment zoals bijvoorbeeld tijdens het diner, maar een speech tijdens de ceremonie is meestel wel wat anders van aard en geeft een superpersoonlijk tintje.
 • Betrek kinderen bij de ceremonie: of jullie nou zelfs kinderen hebben of andere kinderen bij de ceremonie willen betrekken; er zijn volop mogelijkheden om dat te doen. Vraag de trouwambtenaar bijvoorbeeld om een extra kinderakte, maak een bijzondere entree of geef ze ook een sieraad, zoals een ring, armband of horloge, net nadat jullie elkaars trouwringen hebben aangeschoven.

In twee andere blogs geef ik nog meer tips over hoe je de ceremonie kunt personaliseren en hoe je jullie gasten bij de ceremonie kunt betrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *